Најнови објави
Ментално здравје
Психолог Александра Стојановска

ПАСИВНО-АГРЕСИВНО ОДНЕСУВАЊЕ

Пасивно-агресивно однесување е она кое вклучува индиректно агресивно дејствување, наместо директно. Пасивно-агресивните луѓе  покажуваат отпор кон барањата на други лица,

Прочитај повеќе >
Психо-едукација на родители
Специјален едукатор Катерина Димова

РАЗВОЈНА ДИСФАЗИЈА ИЛИ АУТИЗАМ?

Развојната дисфазија е јазично нарушување на способноста за разбирање, изразување и формулирање на јазична мисла. Овие деца покажуваат значително јазично

Прочитај повеќе >
Психо-едукација на родители
Специјален едукатор Катерина Димова

ЗОШТО МОЕТО ДЕТЕ ВОДИ ИНАЕТ?

Зошто тврдоглавоста се појавува кај моето дете на возраст од околу пет години? Вашето петгодишно дете веројатно ја поминало фазата

Прочитај повеќе >
Психо-едукација на родители
Специјален едукатор Катерина Димова

Децата и технологијата: како да се ограничи времето пред екраните?

Во денешно време, омилена играчка на повеќето деца е паметен телефон, таблет или компјутер. Докажано е дека прекумерната употреба на

Прочитај повеќе >
Психо-едукација на родители
Специјален едукатор Катерина Димова

ДАЛИ МОЕТО ДЕТЕ ИМА ДИСПРАКСИЈА?

Диспраксијата е развојно пореметување на координацијата на движењата на телото, и слабост или незрелост на движењата на телото. Детето се

Прочитај повеќе >
Психо-едукација на родители
Специјален едукатор Катерина Димова

КАКО ДА ЈА ЗГОЛЕМАМ КОНЦЕНТРАЦИЈАТА КАЈ МОЕТО ДЕТЕ?

Концентрацијата е способност да се фокусира вниманието на една специфична работа, додека сè друго е занемарено и исклучено од полето

Прочитај повеќе >
Анксиозност и панични напади
Психолог Александра Стојановска

НАМЕТЛИВИ И ОПСЕСИВНИ МИСЛИ

Постојаните, наметливи и негативни мисли се едни од најчестите знаци и придружни појави на анксиозноста. Анксиозноста некогаш прави скоро да

Прочитај повеќе >
Психо-едукација на родители
Специјален едукатор Катерина Димова

КАКО ДА ЈА ЗАЈАКНЕТЕ САМОДОВЕРБАТА КАЈ ДЕЦА СО СПЕЦИФИЧНИ ТЕШКОТИИ ВО УЧЕЊЕТО!

Современата училишна концепција е насочена кон когнитивните способности на детето, афективната и социјалната компонента се главно занемарени.Честа појава кај нас

Прочитај повеќе >
Популарни објави

Зачлени се и биди во тек со објавите