следете нè

Ментална благосостојба кај жените – Техники за справување со стрес и анксиозност

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Животот е сложено патување, исполнето со моменти на радост и достигнувања. Од друга страна, ова патување исто така е преполно со предизвици и несигурности кои често ги тестираат границите на нашата издржливост. Во овој сложен танц помеѓу подемите и падовите, стресот се појавува како секогаш присутен придружник. Константниот стрес често предизвикува анксиозност.

Стресот и анксиозноста се емотивен одговор на безбројните барања и притисоци кои животот ги поставува врз нас. Тие се универзални, надминувајќи ги границите на возраст, пол и култура. Во оваа статија ќе се насочам на стресот и анксиозноста кај жените.

Жените се соочуваат со уникатни предизвици како што се: баланс помеѓу работата и приватниот живот, проблеми со сликата на телото, проблеми во врските и сл. кои и тоа како можат да влијаат на нивната ментална благосостојба, предизвикувајќи стрес и анксиозност. Справувањето со овие состојби е клучно за оддржување на квалитетот на животот кај жените и затоа овде ќе споделам неколку начини за справување со стресот и анксиозноста.

  • Применувајте техники за релаксација

Докажано е дека помагаат вежби за релаксација, јога, вежби за дишење и медитација. Овие техники овозможуваат непосреден и сигурен начин за „центрирање“ – враќање во стабилна состојба, тогаш кога тензијата или анксиозноста се преголеми.

  • Техники на длабоко дишење

Брзи и лесни вежби за дишење може да помогнат да се намали вознемиреноста.

Бавното, длабоко дишење може да помогне да го релаксираме телото а со  тоа да ја намалиме анксиозноста. Обидете се со техники како дишење на дијафрагма или методот на дишење 4-7-8 (4 секунди вдишување, 7 секунди држење на воздухот и 8 секунди издишување).

  • Бидете физички активни

Редовната физичка активност ослободува ендорфини, кои се природни подигнувачи на расположението. Вежбањето исто така може да го подобри спиењето и целокупната ментална благосостојба.

  • Стекнете здрави навики на исхрана

Урамнотежената исхрана со многу овошје и зеленчук може позитивно да влијае на вашето расположение и нивото на енергија. Избегнувајте прекумерно внесување на кофеин и шеќер, бидејќи тие можат да ја влошат анксиозноста. Важно е да знаеме дека конзумацијата на психоактивни супстанци и алкохол спаѓа во често користени нездрави начини на справување со стресот, па одбегнувајте ги максимално!

  • Стекнете здрави навики на спиење

Секогаш е добро да се имаат здрави навики за спиење, особено во стресно

време кога рутината се изместува. Ако сте возрасни, целта нека ви биде 7-9 часа квалитетен сон секоја вечер. Создадете рутина пред спиење и одржувајте конзистентен распоред за спиење.

  • Побарајте поддршка

На повеќето од нас ни е тешко сами да се соочуваме со проблемите и потребна ни е група за поддршка, составена од блиски луѓе.

  • Правилно менаџирајте го вашето време

Ефективното управување со времето е од суштинско значење за жените кои секојдневно се соочуваат со повеќе одговорности, вклучувајќи работа, семејство и лични обврски.

Менаџирањето на вашето време може да ви помогне да го намалите стресот со тоа што ќе се осигурате дека имате доволно време за работа, релаксација и грижа за себе.

  • Идентификувајте ги стресорите

Ефикасното справување со стресот започнува со зголемување на свесноста за него. Идентификувајте ги изворите на стрес во вашиот живот и развијте стратегии за справување со истите. Ова може да вклучува поставување на граници, развивање на резилиентност или барање стручна помош.

Mентална благосостојба бара посветеност и грижа за себе. Техниките за справување со стресот и анксиозноста наведени погоре, се вредни алатки кои можат да ги поттикнат жените да преземат одговорност за своето ментално здравје. Но, од суштинско значење е да се запамети дека менталната благосостојба не е дестинација, тоа е начин на живот.

Силата што ја поседуваме како жени, не е дефинирана само од нашата способност да издржиме стрес и да ги надминеме предизвиците. Вистинската сила лежи во нашиот капацитет да ги признаеме  сопствените слабости, да бараме помош кога е потребно и да дадеме приоритет на грижата за себе без чувство на вина или осудување.

Психолог Верица Бакулеска

Гешталт и Психодрама Психотерапевт под супервизија

*Реализацијата на овој проект е овозможена од ДМ Маркт Македонија

* Објавените содржини се во психо-едукативни цели, а за професионална проценка и третман, остварете контакт со стручно лице од областа на менталното здравје.
Задолжително означување на авторот и изворот, при превземање и цитирање на објавените содржини.

Напишете коментар