следете нè

Детски тантруми

Убав, но и предизвикувачки период за секој родител.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Тодлерите(1-3години), не умеат сеуште да ги контролираат своите емоции. Затоа тантрумите се нормативна појава на таа возраст.
Тие чувствуваат интензивни емоции , но нивниот мозок и развој сеуште не се на ниво да може да се смират и да се контролираат себе и своето однесување. Јазикот во тој период сеуште не им е доразвиен за да артикулираат што сакаат и што е тоа што го чувствуваат.
Затоа им треба родителот да е тој кој во тие минути ќе биде максимално смирен, трпелив и нежен. Прифатете им ги чувствата, покажете разбирање за нив и почекајте да се смират за да воспоставите повторно комуникација со нив, но без притисок. Следете кога ќе се спремни и достапни за гушкање односно физички контакт, но многу внимателно и без брзање. Бидете тука за нив.
Во тие моменти не им треба казна, викање и агресивност, кој уште повеќе ќе им го зголеми стравот и неспокојот кој го чувствуваат. Помогнете им вие да научат како да воспоставуваат емоционален баланс.
Убав, но и предизвикувачки период за секој родител.

 

Објавените содржини се во психо-едукативни цели, а за професионална проценка и третман, остварете контакт со стручно лице од областа на менталното здравје.
Задолжително означување на авторот и изворот, при превземање и цитирање на објавените содржини.

Напишете коментар

neocortex logo

Податоци за уплата

Неокортекс Дооел Скопје

Банка НЛБ

Сметка 210072519550190

Цел на дознака (во зависност од услугата)

Испратете ни порака